Please note that this event has been postponed to December 7th.

 

Johan Schot is the initiator of the unique decade-long Making Europe research project, which has resulted in the Making Europe book series of which he’s one of the series editors as well as co-author of the volume Writing the Rules for Europe. On 9th of April 2020 Johan Schot and Dutch national terrorism expert Beatrice de Graaf will enter the stage of TivoliVredenburg in Utrecht, the Netherlands, to discuss the modern history and future of Europe and the European Union. Make sure to get your tickets here (the event will be held in Dutch).

Event Uitnodiging: 

De Europese Unie werd opgericht met als doel ons allemaal vrede en welvaart te brengen. Op dit moment staat de EU echter voor grote uitdagingen: rechts-populisme groeit en het continent wordt vaker dan ooit geplaagd door terroristische aanvallen. Samenwerking om de groeiende ongelijkheid en klimaatcrisis te bestrijden is broodnodig, maar lijkt een te grote uitdaging voor de politici in Brussel te vormen. Tijd om de Europese integratie aan een kritisch onderzoek te onderwerpen: hoe zijn we hier beland en wat is de juiste weg vooruit?

Toonaangevende historici Beatrice de Graaf en Johan Schot nemen je mee op een fascinerende reis door de geschiedenis van Europa van 1800 tot nu. Aan de hand van indrukwekkend beeld- en geluidsmateriaal bespreken zij cruciale momenten die het huidige Europa hebben gevormd. Je beleeft Europa’s voortgang en haar rampen, haar verdeeldheden en haar verzoeningen. Samen laten zij de verborgen en openbare integratie van Europa zien. Kunnen we met deze kennis de toekomst van Europa in een nieuw licht zien?

In gesprek met Beatrice de Graaf en Johan Schot gaan we op zoek naar (historische) handvaten voor een sterk, duurzaam Europa.

Over de sprekers

Beatrice de Graaf
Beatrice de Graaf is hoogleraar History of International Relations & Global Governance aan de Universiteit Utrecht. Naast regelmatige optredens als terreur-expert bij Tv-programma’s zoals De Wereld Draait Door heeft De Graaf een eigen Column in de NRC Handelsblad. In haar boek Tegen de Terreur beschrijft De Graaf de turbulente periode die volgde op de overwinning op Napoleon in 1815 en schijnt ze haar licht op het ontstaan van de eerste Europese samenwerkingsverbanden, de vroegste voorlopers van de Europese Unie, de Navo en de Veiligheidsraad.

Johan Schot
Johan Schot is hoogleraar Global History and Sustainability Transitions bij het Utrecht Centre for Global Challenges, Universiteit Utrecht. Hij is de initiator van Making Europe, een 10 jaar durend onderzoeksproject naar de geschiedenis van Europa door de lens van de techniek; een project gesteund door ruim 250 Europese en Noord-Amerikaanse wetenschappers. Het resultaat is de Making Europe-boekenserie, bestaande uit 6 boeken die geschreven zijn door 13 auteurs vanuit heel Europa. Johan Schot is één van de redacteuren van de serie en medeauteur van het deel Writing the Rules for Europe.

Copyright © 2021 Johan Schot